Παμμακεδονική: Ένταση πιέσεων για το Όνομα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2008
Του Σταύρου Μαρμαρινού
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ο αγώνας θα συνεχιστεί με περισσότερη ένταση και περισσότερη πίεση και προς την Αμερική και προς την Ελλάδα», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η κ. Νίνα Γκατζούλη, που επενεξελέγη ύπατη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, το απόγευμα του Σαββάτου, λίγο πριν τη λήξη του φετινού συνεδρίου της οργάνωσης το οποίο πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη. Υποσχέθηκε, εξάλλου, να εργαστεί με το ίδιο σθένος για τα εθνικά θέματα, ενώ ευχαρίστησε την οικογένειά της και ιδιαίτερα τον σύζυγό της για τη συμπαράστασή του.
Σε ψήφισμα και σε διακήρυξη του συνεδρίου εκφράζεται, μεταξύ άλλων, η αντίθεση της Παμμακεδονικής στο θέμα της χρήσεως του ονόματος «Μακεδονία» ή παράγωγου αυτού από το κράτος των Σκοπίων και η σθεναρά αντίθεσή της στην αναγνώριση του κράτους αυτού από τις ΗΠΑ, ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ γίνονται επικριτικές αναφορές στην λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας», την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Αλβανία. Επίσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Ελληνοαμερικανοί κατά τις επερχόμενες εκλογές και να προσπαθήσουν να επηρεάσουν τους Αμερικανούς πολιτικούς υπέρ των δικαίων ελληνικών θέσεων. Επίσης, σε διακήρυξή της η Παμμακεδονική εκφράζει έντονη διαφωνία στο άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο διεθνή Τύπο με πρωτοβουλία του προέδρου του παγκοσμίου ΣΑΕ, Στέφανου Ταμβάκη, με το οποίο, προστίθεται, παρουσιάζεται η Ομογένεια ότι είναι σύμφωνη με μια σύνθετη ονομασία για το κράτος των Σκοπίων.
Το νέο ύπατο Συμβούλιο της Παμμακεδονικής, είναι το εξής: Νίνα Γκατζούλη, πρόεδρος, Αντώνιος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος, Μαρία Αυγητίδη, αντιπρόεδρος Νεολαίας, Μαρία Χατζηνάκου-Νάκου, γραμματέας, Κώστας Χατζηστεφανίδης, ταμίας, Δημήτριος Τασσόπουλος, βοηθός ταμία, Θεόδωρος Βασιλάκος και Δημήτριος Ιωαννίδης, νομικοί σύμβουλοι. Κυβερνήτες εξελέγησαν οι: Γιάννης Κατσαρός, Νέας Αγγλίας, Νάνσυ Μπίσκα, Μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, Αργύρης Κλίγκος, Φιλαδέλφειας, Νικόλαος Κοσμανίδης, Ανω Νέας Υόρκης, Χρήστος Παπαδήμας, Περιφέρειας 6 και Μαρίνα Μουστάκα, Καλιφορνίας. Με τις θέσεις των κυβερνητών στις άλλες περιοχές, θα ασχοληθεί το νέο Υπατο Συμβούλιο της Παμμακεδονικής. Για την Επιτροπή Καταστατικού εξελέγησαν οι πρώην πρόεδροι: Φώτιος Γερασόπουλος, Νίνα Περοπούλου και Σπηλιάκος.
Εκλέχτηκε επίσης νέος πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών η Νάνσυ Μπίσκα, στη θέση του Ηλία Νεοφυτίδη, ο οποίος απεσύρθη. Μετά από πρόταση του πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής, Φώτη Γερασόπουλου, ανακηρύχτηκε ως επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου. Ορθιοι όλοι οι σύνεδροι ευχαρίστησαν τον κ. Νεοφυτίδη για το μέχρι σήμερα έργο του. Το πρωί του Σαββάτου διοργανώθηκε συζήτηση σχετικά με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, με συντονιστή τον δικηγόρο Μιχάλη Στρατή. Η πρόεδρος της Παμμακεδονικής κ. Γκατζούλη αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις της Ακαδημίας Αθηνών και των Ελλήνων ιστορικών, σε σχέση με το θέμα της Μακεδονίας. Πρόσθεσε δε ότι οι Μακεδόνες της Αμερικής θα συνεχίσουν μαζί με τις άλλες παμμακεδονικές οργανώσεις τις προσπάθειες εναντίον της σύνθετης ονομασίας και κάλεσε όλους σε κινητοποίηση.
Πρώτος μίλησε ο ιατρός Χρήστος Καράτζιος, από το Μόντρεαλ του Καναδά, με θέμα «Ο δικός μου Μακεδονικός Αγώνας – Αναζητώντας την αλήθεια», τονίζοντας ότι η νεολαία δεν γνωρίζει όλη την πραγματικότητα σε σχέση με το θέμα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο ομιλητής που καταχειροκροτήθηκε από όλους για τη λεπτομερή παρουσίαση στοιχείων, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προπαγάνδα των Σκοπίων.
Ο πρόεδρος του κόμματος της«Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής, τόνισε ότι αυτό που βοηθά τον αλυτρωτισμό είναι το έθνος και όχι το κράτος. «Η Ελλάδα είναι ανοήτως φιλάνθρωπη προς το κράτος των Σκοπίων», πρόσθεσε. Υπογράμμισε δε, ότι προσκολλώνται σε ηγεμονεύουσα δύναμη μικρά κρατίδια τα οποία αδυνατούν μόνα τους να επιβιώσουν, αλλά, όπως είπε, «όλα τα προτεκτοράτα, δεν κάνουν εκείνο που θέλουν, αλλά ό,τι αποφασίζει το αφεντικό». Καταλήγοντας ο κ. Παπαθεμελής υπογράμμισε, καταχειροκροτούμενος, ότι «τα Σκόπια δεν θα γίνουν ποτέ Μακεδονία, εάν δεν τα ονομάσουμε εμείς».
Στη συνέχεια, ο Δρ. Γεώργιος Παπαβίζας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μια ακόμα απόδειξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας, είναι το γεγονός ότι τα ονόματα των πόλεων της αρχαίας Μακεδονίας είναι καθαρώς ελληνικά. Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς σε παρέμβασή του διευκρίνισε ότι οι 123 χώρες που αναγνώρισαν το κράτος των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν είχαν κληθεί να επιλέξουν μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ.
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από την Καβάλα, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να πειστεί η αμερικανική πολιτική ηγεσία ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος των Σκοπίων να χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ από την Α’ Αθηνών, Αθανάσιος Πλεύρης, απαρίθμησε ψέματα που χρησιμοποιεί στην προπαγάνδα του το κράτος των Σκοπίων και τόνισε ότι δεν υπάρχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ονομάζει Ελληνες τους ψευτομακεδόνες.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι απομονωμένη και ότι ο Ελληνισμός θα αγωνιστεί για το όνομα που επιχειρούν να πλαστογραφήσουν οι Σκοπιανοί. «Το υπάρχον σήμερα κλίμα, μπορεί να αντιστραφεί», είπε, ενώ έκανε λόγο για «στημένο αγώνα» και για την ανάγκη σκληρής γραμμής ως μόνης λύσης. «Εάν γίνει σύνθετη ονομασία, τότε να πάμε σε δημοψήφισμα», ζήτησε. Μετά το τέλος της συζήτησης με τη νεολαία, ο συντονιστής του ΣΑΕ για την Περιφέρεια ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, αναφέρθηκε στην πλαστογράφηση της Ιστορίας που επιχειρούν οι Σκοπιανοί.
«Η μάχη που δίνεται σήμερα για το όνομα έχει τη μεγαλύτερη αξία», τόνισε. Επανέλαβε δε ότι πρέπει ο Ελληνισμός να κάνει μια ειρηνική επιθετική πολιτική, που να είναι μελετημένη. Προηγουμένως, πρέπει η Ομογένεια να είναι ενημερωμένη, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει τη γενέτειρα. «Πρέπει, οπωσδήποτε, να νικήσει η Ελλάδα με τη βοήθεια του αποδήμου Ελληνισμού», είπε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ειδική έκδοση που έχει ετοιμάσει το ΣΑΕ Αμερικής για την καταγραφή των ομογενών επιστημόνων, τονίζοντας ότι και αυτοί μπορεί να ενεργοποιηθούν για την προώθηση των εθνικών θεμάτων.
Με επαίνους αναφέρθηκε στη Νεολαία ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Παναγιώτης Μυτούλης, εξαίροντας τη σημαντική παρουσίαση που έκαναν.
Το βράδυ του Σαββάτου κατά την επίσημη χοροεσπερίδα της Παμμακεδονικής, τιμήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων ο Σεβασμιότατος, είπε ότι «θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία» και κάλεσε όλους να βρίσκονται σε ουσιαστική εγρήγορση. Είπε ακόμα ότι πρέπει να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία οι απαράδεκτοι χάρτες του κράτους των Σκοπίων, ενώ τόνισε ότι η λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων» δεν αναγνωρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. «Η αναίδεια συνοδεύεται και από την ανοησία», υπογράμμισε. Ο κ. Μαλλιάς σε χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενότητας, τονίζοντας ότι η διπλωματική μάχη συνεχίζεται, χρειάζεται δε η συμπαράσταση της ομογένειας η οποία όμως είναι δεδομένη.
Η κ. Γκατζούλη είπε ότι η Ομογένεια οφείλει να υποστηρίξει το αυταπόδεικτο σε σχέση με την ονομασία, ενώ ο υπεύθυνος της βραδιάς, Θεόδωρος Μοσχοκάρφης, συνεχάρη και ευχαρίστησε συνεργάτες του και στελέχη της Παμμακεδονικής.
Στα πλαίσια του συνεδρίου οργανώθηκε και συζήτηση για την εκπαίδευση με τη συμμετοχή της νεολαίας. Ο κ. Γεώργιος Ντώνες,, αντιπρόεδρος της «Μαθητιάδας» από την Πρώτη των Σερρών αναφέρθηκε στην ιστορία της και το ενδιαφέρον που παρουσιάζει για τα παιδιά της Ομογένειας.
Η κ. Ζέτα Ασίκογλου, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στα προγράμματα του Ιδρύματος. Εξήγησε επίσης τα πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου για όσους νέους της Παμμακεδονικής θελήσουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά του, όπως τα καλοκαιρινά μαθήματα.
Είπε ότι εάν υπάρξει βούληση από τους νέους της Ομογένειας, θα βρεθεί και τρόπος χρηματοδότησης. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, εξέφρασε ενδιαφέρον να υπάρξουν στο εν λόγω Πανεπιστήμιο προγράμματα εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης δασκάλων για το εξωτερικό.
Ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης, Γεώργιος Βληκίδης τόνισε ότι είναι πολύ ευαίσθητο και λεπτό το θέμα της Παιδείας και πρόσθεσε ότι όλοι ενωμένοι πρέπει να προσπαθήσουν για το καλό της Παιδείας. Εκανε επίσης λόγο για το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας υπέρ της Παιδείας των ομογενών, που αποδείχτηκε με την προ μηνών επίσκεψη του υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη στην Αμερική.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φώτης Γερασόπουλος, είπε ότι το αυτό ασχολείται και με εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με την εταιρία «Παιδεία» και τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μετεκπαίδευση δασκάλων για το εξωτερικό.
Η γραμματέας του παγκοσμίου ΣΑΕ, Ολγα Σαραντοπούλου, τόνισε ότι σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και το ομόφωνο ψήφισμα της 6ης τακτικής συνέλευσης και ότι δεν θα πρέπει να γίνει δεκτή η σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.
Ο αντιπρόεδρος της Παμμακεδονικής, Δρ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, είπε ότι οι παμμακεδονικές οργανώσεις συμφωνούν με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ο οποίος δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία», ελπίζει δε και η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσει. Είπε ακόμα ότι το άρθρο του κ. Ταμβάκη ήταν αντίθετο με τη γνώμη της Ομογένειας και έκανε κακό.
O πρώην πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, Ηλίας Νεοφυτίδης, είπε ότι έχει γίνει ανακαίνιση του κτιρίου με δωρεά του κ. Βοζιρικίδη, η δε αξία του είναι η ενότητα και η αγάπη που αντιπροσωπεύει, είναι δε ένα έργο για τη Νεολαία. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να δημιουργούνται σ’ αυτό προγράμματα για τα μικρά παιδιά.
Εξάλλου, κατά την εκδήλωση στο εν λόγω Κέντρο, ο κ. Μαλλιάς, αφού ευχαρίστησε την Ομογένεια για τη συμπαράστασή της, τόνισε τη σημασία των αμερικανικών εκλογών και υπογράμμισε ότι εκείνοι που υπολόγιζαν πως η Ελλάδα θα καμφθεί στο θέμα των Σκοπίων, απέτυχαν στις προβλέψεις τους.
Αναφέρθηκε επίσης στη λύση της σύνθετης ονομασίας του κράτους των Σκοπίων και τάχτηκε εναντίον των λύσεων που θα δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον. Είπε ακόμα ότι το Βουκουρέστι απέδειξε ότι δεν αρκεί η στήριξη μιας μεγάλης δύναμης. και κάλεσε όλους σε νέα εκστρατεία ενημέρωσης των Αμερικανών πολιτικών και της κοινής γνώμης, με διάφορους τρόπους.
«Εχουμε απόλυτη ανάγκη από τη στήριξή σας, επάνω στην πολιτική γραμμή που έχουμε χαράξει», είπε.
Από τους βουλευτές, ο κ. Πλεύρης τάχτηκε κατά της σύνθετης ονομασίας και ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Ομογένεια πρέπει να πείσει την αμερικανική ηγεσία ότι ακολουθεί λάθος πολιτική.
Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε και η δημοσιογράφος του «ΑΠΕ- ΜΠΕ», Διαμαντένια Ριμπά, για την όλη προσφορά της. Με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια μίλησε γι’ αυτήν ο πρέσβης κ. Μαλλιάς.
Εξάλλου, από τον Παγχιακό Σύλλογο «Κοραής» δόθηκαν δύο υποτροφίες στους φοιτητές του Πανεπιστημίου St. John’s, Γιώργο Σταμπούλη και Καλλιόπη Πάππα.
Επίσης μια υποτροφία από τον πρόεδρο του ΣΑΕ των ΗΠΑ κ. Σπυρόπουλο στον φοιτητή Αντώνιο Μιχαηλίδη.
Τον συντονισμό και τις παρουσιάσεις σε συνεδριάσεις και εκδηλώσεις έκανε η κ. Νάνσυ Μπίσκα.
 
Previous Post Next Post

You Might Also Like