Το μέλλον του παρελθόντος μας – Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός

Της Νάνσυ Μπίσκα, Greek News, http://www.greeknewsonline.com/ 4-24-2016

Μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες του αείμνηστου Ελληνοαμερικανού Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου και της συζύγου του Έρικας μέσω του ιδρύματός των, ήταν η μετάφραση στην Αμερικανική γλώσσα των βιβλίων των καθηγητών Αστροφυσικής, Μάνου Δανέζη και Στράτου Θεοδοσίου του Πανεπιστημίου της Αθήνας «Το μέλλον του Παρελθόντος μας – Επιστήμη και Νέος Πολιτισμός» και « Έτσι βλέπω τον Κόσμο – Η Επιστήμη του Homo Universalis». Το πρώτο εξ αυτών έχει ήδη εκδοθεί με τον τίτλο «The future of our Past: Science & New Civilization» και διατίθεται στην ιστοσελίδα της Amazon. Η έκδοση του δεύτερου αναμένεται το φθινόπωρο του 2016.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος επισημαίνει την αναγκαιότητα να διαβαστεί το βιβλίο αυτό από ένα παγκόσμιο κοινό και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Όταν το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2005 στην ελληνική γλώσσα, τίποτα δεν προμήνυε τις μεγάλες αλλαγές που ακολούθησαν και τις οποίες οι συγγραφείς προέβλεψαν. Ζούμε πράγματι σε μια εποχή που είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας. Βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, καθώς βιώνουμε την κατάρρευση του παλαιού τρόπου άσκησης της πολιτικής αλλά και των παγκόσμιων οικονομικών δομών. Γινόμαστε μάρτυρες σημαντικών αλλαγών στο γεωπολιτικό τοπίο, την τεχνολογία, το περιβάλλον και στις κλιματικές συνθήκες.

Πρόσφατες μελέτες σχετικά με κρίσιμα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο μέλλον από την Λέσχη της Ρώμης και τον Όμιλο Φουτουριστών στο Stanford Research Institute κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν και η παρούσα κοσμοθεωρία και οι καινοτόμες τεχνολογίες αποφέρουν οφέλη, αυτά είναι ξεπερασμένα και συμβάλλουν στη σημερινή παγκόσμια κρίση. Οι συντάκτες αυτών των μελετών προέβησαν σε μια πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης που δεν έχει σχέση με την οικονομία, την τεχνολογία ή την πολιτική.

Πιστεύουν ότι η διέξοδος από την κρίση βρίσκεται στην ανάκτηση αυτού που ο Aldous Huxley ορίζει ως «Αιώνια Φιλοσοφία»: την κατανόηση δηλαδή της σχέσης του εαυτού μας με τον κόσμο η οποία και αποτελεί τη βάση κάθε μεγάλου κοινωνικού, θρησκευτικού ή φιλοσοφικού κινήματος. Όπως επισημάνθηκε από τους ιστορικούς Hugh Cairns, Bakminster Foulet, John Strochmaimer
και Peter Westbrook, τα θεμέλια ενός νέου πολιτισμικού ρεύματος μπορούν να στηριχθούν μόνο μέσα από ένα σύστημα σκέψης, το οποίο προέρχεται από την αρχαία ελληνική διανόηση.

51wfRn3z1pL._SY344_BO1,204,203,200_Η δραματική εξέλιξη της κλασικής επιστημονικής γνώσης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, και η νέα προσέγγιση στην κατανόηση των εννοιών της «ύλης», «χρόνος» και «χώρος» θα επιταχύνει αναπόφευκτα την παρακμή του υλιστικού Δυτικού Πολιτισμού. Η σύγχρονη επιστήμη και κυρίως η Κβαντική Φυσική δικαιώνουν πανηγυρικά τον Πλατωνικό Ιδεαλισμό, την Προ-Σωκρατική Θετική Ελληνική Σκέψη και την κοινωνική φιλοσοφία του «Δήμου», τη γνήσια Δημοκρατία, δηλαδή τη λήψη αποφάσεων και ανάληψη της ευθύνης από μεγάλες κοινωνικές ομάδες και όχι από μία «μικρή ελίτ».

Η σημαντικότερη επιστημονική διαπίστωση που οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό του πολιτισμού μας είναι η απόδειξη ότι η έννοια της διαιρετότητας και το ότι «εγώ και εσύ είμαστε κάτι άλλο» είναι πλάνη των αισθήσεων που οφείλεται στο περιορισμένο των αισθήσεων μας, δηλαδή στη βιολογία και φυσιολογία μας. Όπως οι συγγραφείς Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου καταδεικνύουν, στην αντιμετώπιση των πολυσχιδών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα αλλά και στο μέλλον, οι επιστήμονες πρέπει να αποτελέσουν τον ισχυρό βραχίονα εκφράζοντας την αλήθεια ελεύθερα σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από την κοινωνικό και επαγγελματικό κόστος.

Επισημαίνεται ότι ήδη από 2009, ο Θεόδωρος και η Έρικα Σπυρόπουλος υποστήριζαν το έργο των ερευνητικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της ερευνητικής Ομάδας
Αστροφυσικής Φασματοσκοπίας του Τμήματος Φυσικής, τομέα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσω του ιδρύματος «Τεντ και Έρικα Σπυρόπουλος» παρέχοντας

Previous Post Next Post

You Might Also Like