Πόρισμα Επιτροπής Ρασσιά

 

Μία 30μελής Επιτροπή γνωστών και καταξιωμένων επιστημονικά εκπαιδευτικών της ομογένειας της Αμερικής το 1999 μελέτησε το ζήτημα της Ελληνόγλωσσης Παιδείας, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα. Δυστυχώς το πόρισμα αυτό δεν αξιοποιήθηκε ποτέ από τους αρμόδιους φορείς. Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε βιβλίο στην Αγγλική γλώσσα και αργότερα μεταφράστηκε στα Ελληνικά. 

Στην παρούσα δημοσίευση μπορείτε να διαβάσετε το Πόρισμα Επιτροπής Ρασσιά στα Ελληνικά και το Ερωτηματολόγιο Επιτροπής Ρασσιά. Παραθέτω παρακάτω σχετική επιστολή του τότε Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης στην ιστοσελίδα του πρώην Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς πάντα ενδιαφερόμενο και νοιαζόμενο για τη διατήρηση και προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού μας πολιτισμού στην Αμερική

Προσφιλέστατοί μου Έλληνες  Ομογενείς όπου γης,

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια η διδασκαλία των Κλασσικών Γραμμάτων και η σπουδή του ελληνικού πολιτισμού έχει καταποντιστεί κυριολεκτικά στο εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ. Η κατά την τελευταία δεκαετία δε συστηματικά διαστρεβλωμένη εικόνα του Ελληνισμού και της διαχρονικής του πολιτιστικής παράδοσης, που εμφανίζεται όχι μόνο στον Τύπο και τα Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και σε βιβλία σχολικά και έντυπα σοβαρά, είναι απτό δείγμα του βαθμού διάβρωσης, ιεροσυλίας και βανδαλισμού κυριολεκτικά μεγάλων εκπροσώπων και αξιών της καταξιωμένης ιστορικής και πνευματικής μας κληρονομιάς.

Δεν είναι μόνο η Αθηνά, η Νίκη της Σαμοθράκης και ο Αίσωπος που παρουσιάζονται ως μαύροι της Αφρικής, ο Μέγας Αλέξανδρος ως Βούλγαρος, ο δάσκαλός του Αριστοτέλης ως συγγραφέας έργων στη γλώσσα των Σκοπιανών, ο Πύρρος ως αλβανικής καταγωγής, η Ορθοδοξία ως φονταμελισμός, η Τουρκία ως η γενέθλια χώρα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, οι Έλληνες ως Τούρκοι, αλλά κι’ άλλα πολλά και διάφορα.

Μέσα σ’ αυτή την πορεία των Αμερικανικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπέστη καθίζηση  και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και η διδασκαλία του ελληνικού μας πολιτισμού και σ’ αυτά ακόμη  τα σχολεία της Ομογένειάς μας, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι και την τριτοβάθμια, το  Ελληνικό μας δηλαδή Κολλέγιο και τη Θεολογική μας Σχολή στη Βοστώνη.

Αποτέλεσμα; Κι’ αυτή η Εκκλησία μας ακόμη εδώ στην Αμερική να έχει φτάσει σε σημείο που η εξοικείωση μεγάλου μέρους των κληρικών και των πιστών της με την ελληνική γλώσσα να βρίσκεται σήμερα στο πιο χαμηλό επίπεδο. Με την εξασθένηση δε αυτή έχει μειωθεί αισθητά και η γνώση και εκτίμηση για τον διαχρονικό μας ελληνικό πολιτισμό γενικά.

Αυτό το πρόβλημα τέθηκε από την πρώτη κιόλας στιγμή της εδώ ποιμαντορίας μας στην Ημερήσια Διάταξη των προγραμματισμών μας. Για την επιστημονική τεκμηρίωση της όλης προβληματικής αναθέσαμε τη μελέτη του θέματος σε μία 30μελή Επιτροπή γνωστών και καταξιωμένων επιστημονικά εκπαιδευτικών μας.

Η Επιτροπή αυτή, υπό την προεδρία του πανεπιστημιακού καθηγητού κ. Ιωάννη Ρασσιά, παρουσίασε τα πορίσματα της μελέτης της μετά από επισταμένη έρευνα σε βάθος και σ’ όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Μαζί με τα πορίσματα η Επιτροπή προέβη και σε συγκεκριμένες προτάσεις προς αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, και μάλιστα με την ένδειξη του κατεπείγοντος.

Αυτή η Έκθεση αποστέλλεται σήμερα συνημμένα σε πρόσωπα και φορείς που νοιάζονται για το θέμα. Η  Ιερά μας Αρχιεπισκοπή, υπό την εποπτεία της οποίας λειτουργούν τα Κοινοτικά μας σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και το δικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δίδυμο,  Ελληνικό Κολλέγιο/ Θεολογική Σχολή, στη Βοστώνη, χρειάζεται την οικονομική και λοιπή συνδρομή και συμπαράσταση όλων των φορέων της Ομογένειας, αλλά και την συνεπικουρία της γενέτειρας προκειμένου ν’ αντεπεξέλθει ικανοποιητικά και αποτελεσματικά στις ανάγκες εδραίωσης και σταθεροποίησης των υπαρχόντων σχολείων και τον προγραμματισμό αύξησής των.

Προς τούτο έχει ανοίξει ειδικό Τραπεζικό Λογαριασμό για την ενίσχυση της ελληνικής παιδείας, στον οποίο μπορούν να συνεισφέρουν εκτός από τους διάφορους Οργανισμούς και λοιπούς φορείς και ευεργέτες, δωρητές, χορηγοί και κάθε απλός Έλληνας και  Ομογενής.

Μία 10μελής Επιτροπή έχει επιφορτισθεί με την παρακολούθηση της σταδιακής υλοποίησης του προγράμματος που οραματίζεται ζωντανή ελληνική γλώσσα, γνώση και επίγνωση της εθνικοθρησκευτικοπολιτιστικής μας ταυτότητας στην Αμερική.

Η νεολαία της Ομογένειάς μας χρειάζεται την οικοδομή ισχυρών αντισωμάτων στην κατωφερή πορεία των γενεών και την χρονική απομάκρυνσή τους από τούς πρωτοπόρους μετανάστες. Μόνο στιβαρά και εδραία ελληνορθόδοξη ταυτότητα υπόσχεται μέλλον λαμπρό.  Η Ελληνική παιδεία είναι το αντίδοτο στη φθίνουσα πορεία της συνειδησιακής αλλοτρίωσης. Μ’ αυτή μπορεί η νεολαία μας να σταθεί επάξια στον πολυπολιτισμικό περίγυρο της αμερικανικής κοινωνίας και αντισταθεί σθεναρά και αποτελεσματικά στην κακοποίηση της ιστορικοπολιτιστικής μας κληρονομιάς, που ακροθιγώς ιχνογραφήσαμε στην αρχή αυτού εδώ του κειμένου μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα όταν θέλουμε. Το φιλότιμο δεν έλειψε ποτέ στο Γένος μας. Οι εθνικοί μας ευεργέτες αποτελούν σεβαστή χορεία στην διαχρονική του ιστορική πορεία.

Εμπρός, λοιπόν, για ένα νέο ξεκίνημα μπαίνοντας στην τρίτη Χριστιανική Χιλιετία

Με ευχές πατριωτικές και αγάπη εν Κω πολλή,

ο Αρχιεπίσκοπος

( †  ο Αμερικής Σπυρίδων ) 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like